Kokie patiekalai puikuojasi ant stalo per gražiausias žiemos šventes?

sausainiai kalėdiniai

Didžiosios žiemos šventės neatsiejamos nuo kelių svarbiausių etapų – kalėdinės eglutės puošimo, dovanėlių ir žinoma gausiai vaišėmis nukrauto stalo. Tačiau pradėjus diskusiją, kokie yra tradiciniai lietuvių virtuvės kalėdiniai patiekalai, kalba pasisuka link Kalėdų išvakarių, Kūčių. Visi prisimena 12 patiekalų, kūčiukus, kisielių bei silkutę pataluose. O kaip dėl pačių Kalėdų stalo?sausainiai kalėdiniai

Keičiasi gyvenimo būdas, jaučiasi vakarų kultūros įtaka, verslininkai kuria tradicijas, kurios priverstų plačiau atverti piniginę, tad ir šventės keičiasi. Visgi Kalėdų išvakarės išlikusios gan tradicinės – apklausos rodo, jog Kūčios švenčiamos su artimiausiais šeimos nariais, dažniausiai pas senelius, kurie vis dar puoselėja senąsias tradicijas, patiekia ant stalo 12 patiekalų, kurie atspindi 12 metų mėnesių arba 12 apaštalų pagal krikščioniškąsias tradicijas. Tuo tarpu seniau Kalėdiniai pietūs buvo mažiau akcentuojami, o dažniausiai stalo puošmena būdavo šernienos arba kiaulienos patiekalai. Tai visiškai suprantama, kadangi tokiai šventei būdavo skerdžiama kiaulė, o rudenį vykdavo intensyvesnė šernų medžioklė. Šiais laikais kiauliena nėra kažkas ko negalėtume įsigyti paprastą darbo dieną prekybos centre, o štai šerniena išnyko nuo stalo ir jos patiekalais dažniausiai mėgaujasi tik medžiotojų šeimos.

Dabar kalėdinis stalas puošiamas pagal šeimos pageidavimus, išmonę ir susidariusias šeimos tradicijas. Tad kuo svečius per Kalėdas vaišina kaimynai, gali gerokai skirtis nuo mūsų stalo. Visgi, kuo kvepia kalėdos? Vis dažniau ant stalo puikuojasi kimšta žąsis, antis arba kalakutas. Žinoma, tokį patiekalą paruošti yra tikras iššūkis šeimininkei – bet kuri nesusigundytų pasididžiuoti prieš svečius tokiu kulinariniu šedevru? Kitas neatsiejamas Kalėdų atributas – imbieriniai sausainiai, keksai ir keksiukai. Niekas taip neprimena Kalėdų kaip cinamono, imbiero ir gvazdikėlių aromatas susijungiantis gardžiuose traškančiuose sausainiukuose. Tas pats aromatų derinys sklinda ir iš karšto vyno taurės. Karštas vynas tapo neatsiejamas žiemos švenčių atributas – juo vaišinami sušalę svečiai, mėgaujamasi draugijoje.

Kadangi kalėdiniai patiekalai dabar nelabai skiriasi nuo tradicinės gimtadienio šventės, svarbesnę reikšmę turi stalo dekoravimas, neleidžiantis pamiršti, jog dabar Kalėdos, o ne Joninės. Sumanios šeimininkės patiekalus formuoja eglutės forma, ant stalo gausu kankorėžiais ir kalėdiniais žaisliukais dekoruotų žvakidžių, eglišakių, vyrauja raudona ir balta spalvos. Visa tai leidžia sukurti ir palaikyti kalėdinę nuotaiką.

 

Kaip sutaupyti ruošiantis Kalėdoms?

alkoholiniai kokteiliai

alkoholiniai kokteiliaiLietuviams nuo seno labai svarbi šventė yra Kalėdos. Šiai šventei mes negailime daugybės pinigų, nes prisiruošiame daug Kalėdinių patiekalų ir daug šeimų ragauja alkoholius kokteilius būtent šią dieną. Tačiau ar tikrai privalu išleisti tiek daug pinigų šiai šventei. Gal galima apsieiti be tokių didelių išlaidų ir sutaupyti, tiesiog pasirenkant receptus kainuosiančius ne taip brangiai, bet esančius lygiai tokius pat skanius ar dar skanesnius.

Alkoholiniai kokteiliai – jiems sutaupyti bene lengviausia. Nesvarbu kokį alkoholį mėgstate, tačiau Kalėdoms jį galite pasiruošti iš anksto. Jeigu iš alkoholio gaminsite kokteilius – lygiai tas pats, tiesiog pasiruoškite dar keletą mėnesių prieš. Alkoholio akcijos vyksta nuolat, stebėkite jas internete, parduotuvėse, įvairiuose lankstinukuose, o galų gale ir specialiose išmaniųjų telefonų programėlėse. Akcijas šiais laikais sužinoti yra lengviau, nei bet kada anksčiau. Jeigu alkoholį pirksite pusę metų prieš, tris mėnesius prieš ar mėnesį prieš – nėra svarbu. Svarbu laukite geros akcijos savo mėgstamam alkoholiui. Vis tiek jis negenda ir gali stovėti labai ilgai. Kam permokėti už tai, už ką tikrai nereikia. Jeigu bijote, jog jį suvartosite anksčiau, ar tai padarys kas iš šeimos narių – jį tiesiog paslėpkite. Jeigu suvažiuoja didelė šeima ir alkoholio išgeriama labai daug – sutaupyti galite nuo šimto iki kelių šimtų litų.

Kalėdiniai patiekalai – čia išleidžiame daugybę pinigų. Jeigu turite didelę šeima ir suvažiuoja daug giminaičių – visi patiekalai kainuoja tikrai brangiai. Tačiau juos gaminti reikia ir tai yra privaloma, niekur nepabėgsi. Tačiau jeigu bus teisingai pasirinkti receptai, viskas yra įmanoma. Šiais laikais receptų rasti įmanoma daug lengviau, nei bet kada anksčiau – lygiai kaip su akcijomis parduotuvėse. Žinoma, mes esame pripratę švęsti lietuviškas Kalėdas ir gaminti tik tradicinius patiekalus. Tačiau apsvarstykite, gal galima įmaišyti keletą patiekalų iš kitų šalių, kurie yra jų tradiciniai patiekalai. Tokių receptų kaina gali būti ženkliai pigesnė, nei lietuviškų –žinoma ne visų. Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir suteiksite naujos įvairovės savo stalui. Užsukę svečiai bus nustebinti ir linkę išbandyti kažką naujo.

Jeigu visgi nesate linkę eksperimentuoti per Kalėdas su netradiciniais patiekalais, tada naudokitės kitais patarimais. Niekada nepirkite jau supjaustytų daržovių ir supjaustytos duonos. Gal niekada neatkreipėte dėmesio, bet tokie produktai kainuoja daug brangiau. Už kiekvieną gaminančios įmonės atliktą darbą reikės mokėti papildomai, o tai neapsimoka. Tiek kalėdiniai patiekalai, tiek alkoholiniai kokteiliai jums kainuos brangiau, jeigu juos pirksite jau pagamintus. Daug pigiau yra viską daryti patiems, o tai daryt nėra taip sunku jei receptai pasirinkti teisingai ir nėra sunkūs. Žinoma, atrodo, kad tai daug darbo, bet Kalėdos yra toks metas kai ruošti teks daug. Suvažiuos daugybė giminaičių, kurie jums kainuos nemažus pinigus. Todėl stenkitės taupyti visur kur įmanoma ir po Kalėdų nereikės skųstis, kad piniginėje švilpia vėjai ir kaip išmaldos laukti kitos algos.

Mėsos ir žuvies patiekalų ypatumai

patiekalas2Mėgstantieji žuvį ir jos produktus dažnai net nesusimąsto, kokie žuvies patiekalai yra vertingiausi. Prekybos centruose mums siūloma įsigyti šviežios, rūkytos žuvies, žuvies pusgaminių ir, žinoma, žuvies konservų. Ekspertai atskleidžia, kad daugiausia vitaminų, mikroelementų ir omega-3 rūgščių turi šviežia, neapdirbta žuvis. Kuo ji šviežesnė, tuo geriau, tad jei yra galimybė, rekomenduojama įsigyti gyvą žuvį. Ją paruošti padės unikalūs ir skanūs receptai. Omega rūgščių yra i žuvų konservuose – šios rūgštys palaiko gerą regėjimą, „maitina“ akių tinklainę. Žuvies patiekalai gali paskatinti ir smegenų veiklą, palaiko skysčių balansą organizme, neleidžia į organizmą skverbtis uždegimus sukeliančias bakterijas ir panašiai. Nemažai vitaminų yra tokiuose produktuose kaip menkių kepenėlės. Jose randame A, D grupės vitaminus. Jie nemėgstate kepenėlių, rekomenduojama rinktis žuvies filė – joje taip pat gausu medžiagų ir nereikia žuvies darinėti.

Na o jei žuvies tiesiog negalime pakęsti, mūsų mitybą gelbsti mėsos patiekalai. Juose yra gausu baltymų – organizmas iš mėsos pasisavina apie 87-90 proc. baltymų. Mėsa laikoma energijos šaltiniu – ji sunkiau virškinama ir pavalgius mėsos produktų, ilgiau liekame sotūs, bent kelias valandas nebejuntame alkio jausmo. Mėsos patiekalai tradiciškai derinami su tokiais priedais kaip bulvės, bulvių košė, makaronai, ryžiai ar kitos kruopos. Tačiau mitybos ekspertai įspėja, kad mėsa netinka su bulvėmis, bulvių koše, geriausia mėsos produktus vartoti su daržovėmis. O jei nesugalvojate, kaip tokių valgių pasigaminti, jums padės receptai internete.