Inovacijų partnerystė

2017 viešieji pirkimai2017 viešieji pirkimai patobulinti nauja reforma – inovacijų partnerystė. Ši procedūra bus atliekama norint sukurti ir po to nupirkti inovatyvų, modernų produktą ar paslaugą. Viešieji pirkėjai galės ieškoti partnerio, kurio užduotis bus rasti novatorišką ir poreikius atitinkantį sprendimą, kad pirkėjas jį įsigytų.

Nuo 2017 viešieji pirkimai Lietuvoje taps dar lankstesni ir prisitaikę inovacijų, naujųjų technologijų pritaikymui mūsų šalyje. Srityse, priklausančios viešojo sektoriaus kompetencijai (sveikatos priežiūra, švietimas, erdvės planavimas ir kitos), svarbūs novatoriški sprendimai viešuosiuose pirkimuose. Tik tokiu būdu šios sritys gali būti tobulinamos, pagerinta jų kokybė.

Plačiau apie tai, kaip vyks inovacijų partnerystės procesas:

  • Paskelbus viešąjį pirkimą pretenduoti galės visos norinčios įmonės, tačiau jų dalyvavimą konkurse turės patvirtinti konkurso organizatorius, pirkėjas.
  • Visų pirma įmonės, kaip ir eilinių viešųjų pirkimų metu, konkuruos dėl kainos, gebėjimų lygio, kompetencijos ir tinkamumo tapti pirkėjos partnere, pagal pirkėjo nustatytus kvalifikacinius reikalavimus.
  • Įmonės, bendradarbiaudamos su pirkėju ir atsižvelgdamos į jo pageidavimus, rengs naują sprendimą, kuris turi patenkinti klientą. Šis sprendimo ieškojimo, tyrimo ir plano parengimo laikotarpis gali būti suskirstytas į tam tikrus etapus, kuriuos einant, įmonių kandidačių skaičius mažinamas kiekvieno etapo pabaigoje.
  • Tada pereinama prie pardavimo etapo, kai pirkėjas priima sprendimą, kuri įmonė taps jos galutine partnere ir įgyvendins pasiūlytą sprendimą. Taip pat bus pasirašomi intelektinės nuosavybės dokumentai.

Kiti sprendimai skatinantys inovacijų taikymą:

  • Nuo 2017 viešieji pirkimai bus vykdomi vertinant pasiūlymus ir pagal pirkinio visas gyvavimo ciklo sąnaudas. Tokiu būdu bus atsižvelgiama į pirkinio naudą ilguoju laikotarpiu, kas leis teikti pirmenybę inovatyviems pasiūlymams.
  • Supaprastinta tvarka diegiant inovacijas socialinių ir sveikatos paslaugų sektoriuose. Tai leis pritraukti daugiau lanksčių ir modernių projektų į šias sritis.
  • Sudarytos specialios tarpvalstybinių bendrų pirkimų nuostatos, kurios leis įvairių valstybių pirkėjams pirkti drauge. Taip bus lengviau pritraukiami inovatoriški projektai, nes rizika bus galima dalintis drauge ir pritraukti daugiau rizikos kapitalo.
  • Pagal naujas taisykles, bus galima ir toliau naudotis techninėmis specifikacijomis, kurios susijusios su funkciniais reikalavimais, išimtimis mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros projektais, alternatyviais pasiūlymais ir kita.

Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *