Maisto produktai, baltymais praturtinantys kasdieninę mitybą

Pupiniai maisto produktai – retas svečias lietuvių lėkštėse. Nors be reikalo – ankštiniai produktai yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis. Yra daug būdų, kaip skaniai juos paruošti –įkvėpimo galima pasisemti iš indų virtuvės, jų kasdieniuose patiekaluose dominuoja avinžirniai, lęšiai, įvairios pupelės. Norint valgyti pilnavertį maistą, trijų teniso kamuoliukų pupinių produktų porcijos per savaitę padės virškinimo sistemai bei apsaugos nuo vidurių užkietėjimo.

Pupiniai produktai ir žemės riešutai

Pupiniams produktams priskiriamos įvairių tipų pupelės ir lęšiai, sojų pupelės, žirniai, avinžirniai bei žemės riešutai. Tai, jog žemės riešutai priskiriami pupiniams produktams, daug kam yra naujiena. Tačiau skirtingai nei kiti riešutai, žemės riešutai auga ne ant medžių, o dirvožemyje. Jie yra puikus baltymų, skaidulų, B grupės vitaminų ir magnio šaltinis, tačiau piktnaudžiauti jais nereikėtų.

Pilvo pūtimas – dėl netinkamo paruošimo

Tuo atveju, jei žmogus neturi virškinimo sistemos sutrikimų, pilvo pūtimo neturėtų atsirasti suvalgius pupinių produktų. Pilvo pūtimas gali atsirasti dėl netinkamo jų paruošimo. Ankštiniuose produktuose gausu lektino – baltymo, sunkiai įveikiamo mūsų virškinimo sistemai ir dažniausiai lemiančio pilvo pūtimą. Tokiu atveju, prieš ruošiant ankštinius produktus, juos reikėtų mirkyti per naktį, prieš verdant gerai nuplauti ir virti ant silpnos kaitros  – taip sumažės lektino kiekis.

Ankštinių produktų įtraukimas į mitybos racioną

Kaip jau minėta anksčiau, pupiniai produktai yra naudingi dėl baltymų, skaidulų ir kitų maisto medžiagų aprūpinimą organizme. Jų įtraukimas į kasdienę mitybą paprastas ir gali tapti puikiu įpročiu. Pupiniai produktai puikiai įsilieja į mėsos ir daržovių troškinius, yra puikus baltymų šaltinis verdant sriubą. Taip pat galite ruošti avinžirnių ar kitų pupinių karį, valgyti kartu su rudaisiais ryžiais. Taip pat avinžirniai, lęšiai, pupelės puikiai tinka gardinti salotas.

Konservuoti pupiniai produktai

Gyvename laikais, kai nuolat skubame ir neturime laiko stovėti valandų valandas virtuvėje, todėl norint prisijaukinti ankštinius produktus mityboje, geriau jau rinktis konservuotus pupinius produktus, nei nevalgyti jokių. Konservuotus geriausia naudoti troškiniams, sriuboms, kad papildomai dar juos pavirtume. Jei naudosite salotoms – gerai nuplaukite ir rinkitės be pridėtinio cukraus.

Share this Post

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.